Need For Speed Hot Pursuit Remastered - brzina je vrlina

Zdravstvuj, spletna srenja! Sem Sergej Hvala, njega dni takole podpisan v Mojem mikru, nato kot Sneta sekira v ranem Jokerju in kot Sneti v zrelem Šaljivcu, zdaj pa spet kot čisto vsakdanji S. H., ki se bo razgovoril o ...

 

Need for Speed Hot Pursuit Remastered - brzina je vrlina

 

Te kdaj zažeja po dobrih starih časih, ko videoigre še niso bile zakomplicirane in so merile zlasti na udarno zabavo? Po dobi, ko smo v špilavski sistem potisnili modul, kaseto ali disketo in porabili nekaj minut za iskanje pravih tipk, vse ostale pa posvetili klatenju vesoljcev, preštevanju reber ter brezglavemu drvenju? Mene občasno vsekakor. Saj ne rečem, super je spremljati razvoj področja in prisostvovati vse bolj kompleksnim špilom v življenjskih svetovih. A po drugi strani se človeku včasih zahoče vznemirjenj včerajšnjika in lepo si je z njimi postreči, četudi je zvrst medtem odvijugala naprej.

 

“Wheels of Steel”

Na takšno počutje cilja olepšana predelava Hot Pursuita. Ta je izšel leta 2010, ko je serija Need for Speed še uživala spoštovanje. Sicer so je štancali po dva kosa letno, pravenjsko bencinarski prvenec je bil davno mimo in poudarek je bil na arkadnosti, katere zlata doba se je pisala pet do deset let prej. A vendarle je Vroči pršut pri številnih ljubiteljih serije dobro zapisan.

Brez zgodbe, ki bremenijo novejše dele niza, se znajdeš v geografsko raznoliki občini Seacrest, kjer prevzameš dvojno vlogo, tako lopova kot policista. V dirkah prve vrste pretežno bežiš pred kapsi, dočim kot mož postave zlasti jagaš bežeče prekrškarje. Odprtega sveta iz Most Wanteda še ni, zato klikaš po ločenih zadolžitvah. Vedno imaš na razpolago vsaj dve, po eno za ravbarje in žandarje. Sproti nabiraš izkušnje, s katerimi si zvišuješ razvpitost in čin, odklepaš boljše avtomobile ter prejemaš novo ter nadgrajeno opremo, dočim Autolog beleži rekorde in jih primerja s tistimi, ki so jih postavili prijateljčki. Takšna je preprosta, toda učinkovita igralna zanka, ki lepo odseva preprostost in učinkovitost igranja.

 

“Fast Car”

Če si dirkaško razgledan, nemudoma opaziš, da so razvijalci Criterion na NFS pošteno odtisnili svoj značilni pečat. Hot Pursuitu bi lahko namreč zlahka rekli Burnout z licenčnimi avtomobili. Namesto fiktivcev izbiraš med pestro ponudbo poželjivih štirikolesnikov znamenitih firm, kot so Porsche, Alfa, BMW, Aston Martin in McLaren. Pred dirkami se sicer obračajo pred tabo kot na razstavi in seksi ženski glas medeno razlaga njihove lastnosti. Toda konkretnih modelov nima smisla naštevati, saj se vsi peljejo približno enako: direktno, uživantsko in hitro kot strela (30 fps na navadnem Xboxu in PS4 ter Switchu, 60 na PS4 Pro, XBX in PC-ju). Natanko tako kot v Burnoutih.

Burnoutovski so fantastični občutek brzine, ko ti tristo na uro vleče jajčka v trebušno votlino, razpotegovanje svetlobe pri rabi nitra, nabiranje dotičnega z vožnjo po napačni strani ceste in tesnim ogibanjem nasproti vozečim civilom ter vzdušni posnetki plehnatega razdejanja, ko kam treščiš (temu rečejo ‘takedown’, da je vez ja očitna). Še zlasti pa je znano ležerno driftanje, v katerem odsevajo številne žanrske legende, od Lotusa in Screamerja do Outruna. Namesto ferrarijev so sicer notri lamborghiniji in pri spuščeni strehi zraven nimaš nafrfuljene blondinke, ki bi segala po trdi ročici. A občutek, ko s postrani obrnjenim bolidom odpelješ asfaltno pentljo in se vmes vešče ogibaš prometu ter tekmecem, nakar na koncu nitraško odletiš iz zavoja, je vrhunski in vsebuje celotno žanrsko izročilo. Škoda, da je glasbena podlaga medla in nametava stilistično nezdružljive komade. Ampak na PC-ju goslanje pač ugasneš in v ozadju priciniš AC/DC Greatest Hits. To mi delaj, Angus, kot v starih časih v Screamerju … 

 

“Highway to hell”

Prav raznolik Hot Pursuit ni. Lopovske dirke se primarno delijo na bežanje pred cobro 11 in tekmovanje s sotrpini, osrednje policijsko početje pa je zasledovanje prekrškarjev. Na obeh straneh so tu še dirke na čas in z avti, ki ti v tistem trenutku še niso dostopni, ampak na dolgi rok se začne igranje nekam ponavljati. Hot Pursuit je zato najboljši v krajših seansah, ko zvečer po napornem dnevu odpelješ nekaj petminutnih dogodkov in se počutiš kot Vin Bencin. Na tak način si bolj osredotočen na odlike igre, denimo všečna okolica, ki te popelje v puščavo, med zasnežene gore in ob morje, dobro postavljene bližnjice, nujne za doseganje izvrstnih rezultatov, in nepredvidljivost.

Več dogodkov je skriptanih in tekmeci pripeti na elastiko, tako da nisi nikdar zares zmagovalno pred njimi. A obenem dinamična umetna pamet poskrbi za organske situacije. Zlasti pri zasledovanju posamičnih ubežnikov v nadhitrih avtih, ki so sposobni obrniti in peljati v nasprotno smer ter na križiščih izbrati naključno pot. Najboljše pa je to, da se čez čas preleviš v policista s polnim naborom nadgrajene prestrezne opreme: špicami za luknjanje gum, EMP-udarom, postavljanjem blokad in helikopterjem. Tedaj je zaleto-zasledovanje nepridipravov ob zavijajoči sireni pri tristo plus na uro bajno. Dirkaško motenje signala in turbohitrost enostavno nista na isti ravni.

 

“Born to be Wild”

Žal je Vroči pršut letnik 2020 ohrn z novostmi, kar bo razočaralo tiste, ki so ga predrgrnili podolgem in počez. Grafika je precej slična, pravih novosti pa nobenih, le ves stari DLC je pridodan. Pereča minusa ostajata odsotnost posnetkov najboljše vožnje in lokalnega večigralstva na razdeljenem zaslonu. Spletno povezovanje ostaja in je takisto kul za krajše seanse, povrhu pa podpira navzkrižno igranje različnih sistemov. Toda multi pred enim zaslonom bi v remaster res lahko dodali, sploh za čas korone. In, ja, seveda, to ni najmodernejša arkadna dirkačina ter se na daljši rok kar ponavlja. Ampak 30 evrov ni veliko in ta strošek lahko pre(lo)poloviš z nabavo mesečno naročnino na EA Play Pro, medtem ko tovrstno igranje policistov in lopovov ni poustvarjeno nikjer drugje. Greva, Angus: “Living easy, living free / season ticket on a one-way ride …”

 

ZVRST: arkadno dirkanje
AVTORJI: Strellar / Criterion
ZALOŽNIK: Electronic Arts
SISTEMI: PC, PS4, XBO, Switch
IZID: IZŠLO 6. 11. 2020

OCENA: 7/10

Komentiraj

Jazbec vse komentarje pred objavo lastnošapno pregleda.